Шекерджийница

Възрожденското кафене е приказно място и за тревненци, и за гостите на града. То се намира в центъра на стара Трявна, срещу Даскаловата къща. Възстановката на тревненския възрожденски бит, кафето на пясък, лимонадата в стъклени шишета и сладкишите, които се майсторят по стари български рецепти – привличат неустоимо всеки, който стъпи в Трявна. 

 

Обстановката


Вътре – стари миндери, застлани с шарени черги, паралии с тъкани и везани покривки и трикраки столчета. 
Отвън – на оживената улица с дюкянчета на стара Трявна – трикраки масички и столчета, пак с везани и тъкани покривки. 
Кафето се прави в джезве на пясък, сервира се във филджани (старовремски чашки за кафе), сладкишите са в изящни, изписани чинийки, а лимонадата в едновремешни, стъклени лимонадени шишета. 

По-уютна машина на времето едва ли ще си намерите.

 

Сладкишите и кафето


В шекерджийницата се предлагат сечена мента, шербет халва и кафява халва, пестил, небет шекер, чорбаджийски бонбони, бяло сладко, захарни петлета и цветя, ореховки, меденки, лимонада, кафе на пясък и много други ръчно изработени изкушения. 
Майсторът шекерджия Павлин Колев забърква с вдъхновение и умение старите български рецепти. Той наследява занаята от своя баща. Изучава го с години, има и издадена диплома от Етъра – мястото, на което все още пазят и практикуват редица красиви български занаяти. 

- Кафявата халва, типична за тревненския край, се приготвя по стара технология за правене на халва от слънчогледов тахан, орехови ядки и захар.

 

- Шербет халвата – тя е с богат, плътен вкус, прави се от сусамов тахан. 

 

- Пестилът, т. нар. „габровски шоколад” е български деликатес, който се прави без никаква захар, само от сливи „Караджейки“, които се отглеждат в този район. Те са дребни, сладки и габровският шоколад се получава с невероятен вкус.

 

- Бяло сладко – Павлин Колев го приготвя по оригинална семейна рецепта, която се предава от поколение на поколение. Някога наричали бялото сладко „сладкото на богатите“, защото само най-заможните българи можели да си го позволят. Причината е, че то се прави от специална, висококачествена захар и гюлова вода. А навремето захарта е била по-скъпа от златото.  

 

- Сечена мента – такъв ментов бонбон не сте опитвали другаде. За да се направи, захарта се обработва с оцетна киселина, добавят се още натурален извлек от ментово масло и още куп съставки. Готовите бонбони се насичат със специален сатър и имат специфичен цвят и аромат. 

 

- Чорбаджийски бонбони – майсторът шекерджия ги забърква с много краве масло и захар и още съставки, които ще ви оставим да отгатнете, докато бонбоните се топят в устата ви. 

 

- Захарни петленца и цветя – правят се от захарна смес и изцяло натурални оцветители и аромати, които се изливат в специално направени от суров каучук калъпи. Така се постига красивата им, причудлива форма.